Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Veřejné projednání územního plánu

Archiv

„Tak, aby si lidé mohli učinit lepší obrázek o chystaných změnách, začlenili jsme do tohoto projednávání také výklad projektantů,“ doplňuje Jan Stejskal. Protože orgán ochrany přírody při projednávání zadání územního plánu uplatnil požadavek na posouzení vlivu územního plánu na životní prostředí, byla zpracována dokumentace „Posouzení vlivu na životní prostředí“ -  SEA, která je součástí projednávaného konceptu.


„V novém územním plánu jsou vymezeny nové plochy pro bydlení, sport, rekreaci, občanskou vybavenost, výrobu a také je zde řešena koncepce dopravy,“ popisuje místostarosta Jan Stejskal. Kromě vymezení trasy obchvatu České Lípy – přeložka silnice I/9, je zde navržen i městský okruh. Některé části okruhu jsou řešeny ve variantách, výsledkem projednávaného konceptu bude i výběr varianty navrženého dopravního řešení.


„Budeme rádi, pokud možnost seznámit se s konceptem nově vznikajícího územního plánu                 a uplatnit své připomínky využije co nejvíce našich občanů,“ říká starosta Hana Moudrá. „Naším cílem je, aby do nového územního plánu bylo začleněno vše, co nám v České Lípě chybí a kde bychom potřebovali změnu,“ říká starostka Hana Moudrá.


Koncept územního plánu České Lípy včetně vyhodnocení vlivů územního plánu na udržitelný rozvoj území je k nahlédnutí až do 14. října 2009 na  Městském úřadě – úřadě územního plánování v České Lípě, ulice Moskevská 8, na úřední desce MěÚ (www.mucl.cz) a dále na Krajském úřadě Libereckého kraje – odboru územního plánování a stavebního řádu, U Jezu 642/2a v Liberci. „Doporučujeme využít k nahlédnutí do dokumentace úřední dny, a to pondělí              a středu od 8 do 17 hod., případně jiný dohodnutý termín,“ říká vedoucí úseku úřadu územního plánování Marie Zelinková. Do 15 dnů ode dne veřejného projednání může každý uplatnit své připomínky. Ve stejné lhůtě mohou vlastníci pozemků a staveb dotčených návrhem veřejně prospěšných staveb, veřejně prospěšných opatření a zastavitelných ploch a zástupce veřejnosti uplatnit své námitky.


Dotčené orgány dále českolipský úřad vyzývá dle stavebního zákona k uplatnění stanovisek nejpozději do 15 dnů ode dne veřejného projednání. Doloží-li dotčený orgán nejpozději při veřejném projednání závažné důvody, lhůta pro uplatnění stanoviska se prodlužuje nejdéle                o 30 dnů. Sousední obce mohou dle stavebního zákona uplatnit své připomínky z hlediska využití navazujícího území do 15 dnů ode dne veřejného projednání, o svých připomínkách informují ve stejné lhůtě Krajský úřad Libereckého kraje. Krajský úřad sdělí dle § 48 odst. 5 své stanovisko do 30 dnů ode dne veřejného projednání konceptu územního plánu.



Město Česká Lípa již od roku 2006 pracuje na vytvoření nového územního plánu. Práce byly zahájeny první etapou, tj. průzkumy a rozbory, následovalo zpracování a projednání zadání, které zastupitelstvo schválilo v březnu 2008 a nyní etapa veřejného projednání jeho konceptu.


Kontakty MěÚ Česká Lípa, úřad územního plánování:
Tel.: 487 881 220 adresa pro písemný styk: adresa sídla pracoviště:
Fax: 487 881 222 náměstí T.G.Masaryka 1 ul. Moskevská čp. 8
e-mail:  zelinkova@mucl.cz 470 36 Česká Lípa 470 36 Česká Lípa
http: www.mucl.cz



Kateřina Amrichová
Tisková mluvčí MěÚ Česká Lípa