Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

U Stejskalů

Archiv

V nevelkém prostoru na hosty čekají čtyři větší stoly, výčepní, který je s každým kamarád, a nabídka tří druhů piv za lidové ceny.


Březno 12 se v době mé návštěvy podávalo za 13,50, Gambrinus 10 za 14,- a Gambrinus 12 za 16,-. To je vlastně to hlavní. Na jídlo se chodí vedle k řezníkovi, nealko pije málokdo, občas zasviští nějaký ten panák. Co se týká piva, zdá se, že se mu zde náležitě věnují, neboť je rozhodně pitnější než jinde. Hnáno je klasicky - kompresorem (doufám, že mě pan Císař jako tradičně neobviní z laické neznalosti :o)). Zkrátka mi tady ta desítka opravdu chutnala. Míra byla v pořádku, což snad není způsobeno tím, že jsem profláknutý. Nestěžoval jsem si ani v době, kdy jsem bydlel na Slovance a zašel častěji.



Co mě sem vždy přitahovalo, byla atmosféra. Stísněný prostor zpravidla hosta donutí si přisednout ke stolu, kde již někdo sedí. Málokdy se stane, aby se nehodila řeč. A to je u mě co říci, protože nejsem ten familiární typ, který začíná hovor s neznámými lidmi. Obzvláště srdeční jsou řidiči a jiní zaměstnanci pekáren, kteří drží hospodu doslova nad vodou. Stůl vlevo od dveří je po rozvezení rohlíků každý den jejich. Bylo tomu tak před lety a je tomu stále.



Na sebe si jistě vydělá i hrací automat, na který je vidět od stolů, od nichž naopak není vidět na televizi. Výzdoba je skromná. Pár vzpomínek ve fotografiích, trochu zažloutlá malba. Pokud se někomu zdá stísněná hospoda, tak na záchodě bude trpět klaustrofobií. Na druhou stranu zde doběhli Evropu teplou vodou, za plus považuji i rošt na podlaze, podobný tomu, který mívala moje babička v koupelně. Pekaři zřejmě nemají dobrou mušku, a tudíž má své opodstatnění.


Výčepní by asi v lepším podniku neuspěl, ale zde je evidentně oblíbenou figurkou. Neznat ho, tak mě svým přístupem spíše odradí. Obsluhován podobnými týpky, připadám si jako nežádoucí osoba.


Před restaurací funguje během teplých měsíců příjemná zahrádka, kterou od rušné silnice dostatečně izoluje větvoví dřevin.


Shrnutí: restaurace je určena skupině občanů, kterým se říká pivaři. Těm skutečně může zdejší prostředí nadmíru vyhovovat. Ideální je na odskočení si od práce na zahrádce či ke každodennímu vysedávání u svých dvou tří kousků. Od této skutečnosti se odvíjí úroveň veškerého dalšího vybavení. Nic více, nic méně.


Hodnocení (jako ve škole)


Nabídka: 3 Pivo: 1


Jídlo: neklasifikováno


Obsluha: 3


Záchod: 2 -


Celková atmosféra: 2


Průměr: 2,3


Restaurace navštívena 21. května