Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

Štěpán Slaný nominován na Turnaj čtyř zemí ve Švýcarsku

Archiv

Štěpán byl dodatečně donominován za nemocného kapitána Dana Foltu a odbude si tak svoji premiéru na reprezentační úrovni. Na turnaji, který je součástí série čtyř turnajů podobně jako hokejová Euro hockey tour, se Česká republika utká postupně s mistry světa Švédy, domácími Švýcary a nakonec se světovou dvojkou Finy. Tento podnik je zároveň brán jako důležitá příprava k MS v Praze, které se bude konat v v prosinci příštího roku. Štěpán se poprvé ocitl v hledáčku reprezentačních trenérů před 5 lety, kdy byl společně s dalším českolipským florbalistou Štěpánem Motejzíkem nominován na soustředění širšího kádru, což byla až do letošního roku jeho první a poslední akce tohoto druhu. Tento rok přestoupil do FBK Sokol Mladá Boleslav, kde mimo působiště změnil post z útočníka na obránce a začal svoje silové pojetí hry prosazovat v obraně.
 
Štěpáne, byl jsi překvapen svojí nominací do Švýcarska?



Po pravdě jsem s tím vůbec nepočítal, když se zveřejnila nominace, tak na ní nic pro mě překvapivého nebylo. Ve výběru se ale uvolnilo místo za zraněného Foltu a to jsem začal trochu tušit alespoň malou šanci. Bylo to především díky celkem dobrému hodnocení reprezentačních trenérů při televizních zápasech nebo na serveru florbal.cz a v poslední řadě na pravidelných trénincích širšího kádru reprezentace, na které už pár měsíců do Prahy dojíždím.



S jakým očekáváním odjedeš na turnaj?



Nečekám raději nic. Vzhledem k tomu, že ve výběru je jen 7 obránců, tak se do hry pravděpodobně dostanu. Na takové úrovni si zahraji vlastně poprvé, nepočítám-li Czech Open, kde ale zahraniční týmy hrají základní skupiny na půl plynu. Asi lepší křest v repre než úvodní zápas se Švédy jsem si přát nemohl.Těším se na hru, která bude v trochu jiném tempu, a hlavně na kontaktní hru, která je mnohem více tolerována oproti tuzemské soutěži.



Nemáš obavu, jakou funkci budeš mít jako nováček v týmu?



Samozřejmě jsem slyšel o nějakých rituálech, jako zpívaní hymny před nastoupeným týmem, ale z toho strach nemám - spíš by se měli obávat ti, kteří mě budou poslouchat.S několika hráči se znám z extraligy, z Mladé Boleslavi tam jsou dokonce dva spoluhráči - brankář Koráb a parťák z formace Fojta, takže i díky nim to budu mít určitě lehčí.


Více informací z českolipského florbalového dění naleznete na http://florbal.i-noviny.cz