Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Replika plastiky se objeví na sloupu Nejsvětější Trojice

Archiv

„Ke konci předloňského roku, kdy probíhalo kompletní zrestaurování morového sloupu na českolipském náměstí, byly na vrcholové plastice symbolizující Nejsvětější Trojici objeveny rozsáhlé trhliny,“ komentuje místostarosta města Česká Lípa Jan Stejskal.


Po dohodě s restaurátory se přistoupilo k sejmutí plastiky z vrcholu sloupu a následnému transportu do specializovaného ateliéru.


Kromě zrestaurování originálu zde probíhalo také vytvoření tesané kopie plastiky, neboť díky špatnému stavu originálu odborníci nedoporučili její opětovné umístění do exteriéru.


„Poškození originálu plastiky bylo, i přes původní odhady, opravdu značné,“ doplňuje vedoucí odboru rozvoje, majetku a investic Ing. arch. Vladimír Lavrík.


„Vytvořená kopie by však měla, i díky retušování a tím získání správné platiny, plnohodnotně nahradit původní originál.“


Originál sousoší bude umístěn v areálu českolipské radnice. Náklady na tuto práci, kterou pro město vykonávala firma Vankol, s.r.o., se pohybují ve výši přibližně 750 000,- Kč. Kompletní rekonstrukce morového sloupu a kašny proběhla v České Lípě na podzim roku 2004. V rámci restaurátorských prací kromě ošetření a zpevnění povrchu sloupu, barevného sladění nově doplněných prvků, statického zajištění schodiště byly doplněny také chybějící kamenné články. Celý sloup pak byl také ošetřen nátěrem proti působení klimatických vlivů. Kašna byla očištěna a zpevněna, sjednocena retuší a také konzervována.


Finanční náročnost na tyto práce u morového sloupu zahrnovala částku cca 1,5 mil., kašna cca 800 000,- Kč. Město na obě akce získalo od Ministerstva kultury ČR státní dotaci ve výši cca 1 000 000,- Kč.