Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Památník obětem války na náměstí Osvobození

Archiv

Rekonstrukce památníku byla zahájena již ke konci loňského roku, kdy zde proběhly opravy rabat, dále částečná rekonstrukce pamětních desek nebo přilehlých schodů. „Z důvodu nepříznivých klimatických podmínek ke konci loňského roku jsme museli část prací přesunout do letošního roku,“ vysvětlila vedoucí odboru rozvoje, majetku a investic Jolana Nebřenská. Nezbytné bylo rovněž vyřešení převodu poskytnuté státní dotace. „Na tuto investici se nám podařilo získat státní dotaci, a to z Ministerstva obrany České republiky,“ připomněla starostka Hana Moudrá. Dotace Ministerstva obrany České republiky čítala výši cca 1,264 mil. Kč, celkové náklady na stavbu pak jsou cca 1,834 mil. Kč.
„V rámci plnění této zakázky je prováděna kompletní rekonstrukce a úprava dotčeného památníku, která zahrnuje rozebrání památníku, jeho očištění, renovaci a následné smontování  a kompletaci,“ popisuje investiční akci starostka Hana Moudrá. „Při letošní renovaci budou dokončeny zejména opravy na žulových deskách památníku, dojde k obnově písma,  hydrofobizaci a biocidní ochraně památníku,“ přiblížil více místostarosta Jan Stejskal. „ V rámci nezbytných terénních a parkových úprav bude na náměstí kompletně rozebrána stávající dlažba, dojde k úpravě podkladních vrstev a na závěr k nové pokládce asfaltových vrstev chodníků,“ dodává Šárka Tomášková, referentka investic z odboru rozvoje, majetku a investic. Přístup k památníku a na celé náměstí pak bude bezbariérový. Na náměstí budou dále osazeny nové lavičky, odpadkové koše a v neposlední řadě vyměněn stojan na vlajky. V neposlední řadě budou také provedeny sadové úpravy spočívající v rekultivaci trávníku, záhonů a dřevin. Dokončení realizace této investiční akce je stanoveno na konec měsíce srpna. Stavbu realizuje firma TORKRET s.r.o, Benátky nad Jizerou.


„Udržování památníků vnímám jako určitou morální povinnost,“ řekla starostka města Česká Lípa Hana Moudrá. „Vždyť právě tyto památníky představují důležitou vzpomínku na historické události. V případě památníku na náměstí Osvobození je to zároveň připomenutí těch, kteří za naši lepší budoucnost položili své životy,“ doplňuje starostka Hana Moudrá.


Kateřina Amrichová
Tisková mluvčí MěÚ Česká Lípa