Dnes je 27. 09. 2024
svátek má Jonáš

„Cítím osobní odpovědnost za tento svět,“ říká v rozhovoru Jitka Lukášková (1. díl)

Archiv

V minulých volbách (do Evropského parlamentu) se Zelení stali nejsilnější mimoparlamentní stranou. Jste v budoucnu připraveni převzít větší politickou zodpovědnost za vývoj v této zemi, anebo budete spíše setrvávat ve věčné opozici?


Naším cílem je dostat se do vládních struktur, prorazit při krajských volbách, atd. V žádném případě nechceme trvale setrvávat v opozici. Chceme být těmi, kdo rozhodují o věcech veřejných, a kteří za to také pochopitelně nesou odpovědnost.


Myslíte, že máte velký voličský potenciál? Přece jen řada voličů chápe Zelené jako šťouraly, extremisty a to je hlavní důvod, proč si raději vyberou nějakou "zavedenější" stranu, byť by se Zelenými sympatizovali.


Myslím, že náš voličský potenciál je poměrně silný i přesto a nebo možná právě proto, že nás nazýváte „šťouraly“. Občané jsou znechuceni politikou „nešťouralů“, kteří si tiše a slušně hrabou pod sebe. Říkat některé věci nahlas a razantně je dnes potřeba, ale to se pochopitelně nelíbí některým „zavedeným“ politikům, a tak se nám snaží nasadit nálepku extremistů.


 Můžete být konkrétnější v tom, jak se hodláte více prosadit v České Lípě? Přece jen zde neexistuje velká politická konkurence. Moc si prakticky rozdělili ODS, KSČM a zastupitel Pazourek. Není chybou, že jste se nekonsolidovali už před minulými volbami do českolipského zastupitelstva?


Konkrétně v České Lípě jme měli výborné výsledky ve volbách do Evropského parlamentu, a to 4,86 %. Z toho lze usuzovat, že při příštích komunálních volbách máme velkou naději uspět. Nám není lhostejné, co se v našem městě děje. Nesouhlasíme s tím, že se šetří na skupinách obyvatel, které se zpravidla nedovedou bránit a za kterými nestojí silný kapitál, jako je mládež, děti, matky, důchodci a handicapovaní lidé.


Nelíbí se nám, že se zavírají malé školy, ruší pískoviště, nezřizují se zařízení a sportoviště pro mládež, nebudují se přechody pro chodce, cyklostezky, neopravují se chodníky a také s bezbariérovými vstupy je to špatné. Naproti tomu město mrhá prostředky na „multifunkční“ tenisovou halu, silnice a nájezdy, každou chvíli je na pořadu jednání stavba nového mostu, či obchvatu. Rozdělování peněz z městského rozpočtu je velice zvláštní a vzbuzuje určitá podezření.


Tak buďte ještě trochu konkrétnější. Jak chcete zajistit například funkčnost pískovišť, když jsou na ně kladena tak přísná hygienická kritéria? Jak chcete naložit se ZŠ Špičák, která by se pravděpodobně musela zavřít, kdyby nebyly zrušeny malé školy? Kde ještě by měly být přechody pro chodce, už takhle jsou takřka každých deset metrů a často na naprosto nepřehledných místech?


Nejde o to, že bych nechtěla být konkrétní. Mám přesnou představu, jak by se dané věci daly řešit, ale tyto problémy patří do kompetence městského zastupitelstva a my jsme teď před volbami do kraje. A s tím, že je vše limitováno penězi, nesouhlasím. Vše je limitováno prioritami, které si daná společnost nastaví, a odpovědností občanů, zda nechají za sebe rozhodovat druhé. Já osobně se domnívám, že peněz není málo, ale jejich rozdělování není hospodárné a účelné.


Během nedávného sjezdu vaší strany hovořili novináři o rozkolu. Na jedné straně Jan Beránek, na druhé Martin Bursík. Necítí už moc lidí, že přes Zelené taky vede cesta k moci, a nebudou se snažit tak trochu si zaparazitovat?


Něco takového se může stát, že se někdo pokusí zneužít naši stranu ke svým soukromým účelům. Ale na druhé straně naši členové a naše vedení nejsou naivní snílkové, kteří by si něco takového nechali líbit. Slovo alternativní není synonymem pro hloupý.


Jaké jsou podmínky pro přijímání nových členů? Jak chcete bránit tomu, aby vám neúspěšní lidé z jiných stran nezvyšovali členskou základnu a nakonec demokraticky netvořili většinu? Vždyť pan Hudec byl předtím členem strany, která měla trochu jiné cíle než Zelení.


Podmínky členství jsou dané stanovami Strany zelených. Členem se může stát každý, kdo vyplní přihlášku a jehož přijetí je odhlasováno výkonným orgánem, tj. schůzí základní organizace, do které se hlásí. To je podle mého názoru dostačující opatření. Pan Hudec má naši plnou důvěru a pokud vím, nikdy nebyl v žádné straně či organizaci, za kterou by se musel stydět. Je to člověk, za kterého jasně mluví jeho činy a jeho morální kredit je naprosto nezpochybnitelný.


----------------------------------------------


Mgr. Jitka Lukášková o sobě říká, že je člověk, kterému není lhostejné, co se kolem něj děje, a je ochotná něco udělat pro nápravu. V České Lípě žije od roku 1985. Původně pracovala jako administrátorka u Okresní správy spojů, což je dnešní Česká pošta. Po revoluci vystudovala Pedagogickou fakultu Technické univerzity v Liberci a učí anglický jazyk na Středním odborném učilišti v České Lípě. Je jedním ze zakládajících členů místní pobočky Hnutí DUHA v České Lípě.