Dnes je 26. 09. 2024
svátek má Andrea

„Být připraven na zasedání zastupitelstva beru jako povinnost,“ říká Oldřich Panc

Archiv

Pane Panci, jsme prakticky stejně staří, měli bychom mít tedy podobnou životní zkušenost. Ta moje mi napovídá, že se mám držet od komunistické strany co nejdále. Kdy vy jste se rozhodl pro vstup do této strany a co vás k tomu vedlo?


Jak jistě víte, do komunálních voleb jsem vždy kandidoval za KSČM. Zpočátku jako osoba bez politické příslušnosti, od roku 2002 jako člen strany. K rozhodnutí stát se členem strany jsem dospěl po přijetí kandidatury do voleb do Poslanecké sněmovny, neboť jsem názoru, že osoba kandidující za určitou politickou stranu by měla být jejím členem.


Jak se člověk dostane na kandidátku KSČM? Pocházíte z rodinného prostředí, které vás v tomto směru ovlivnilo, anebo jste k přesvědčení kandidovat za komunisty dospěl později na základě vlastní zkušenosti?


Jak se člověk dostane na kandidátku KSČM? Myslím, že je to u všech politických stran stejné – je to otázka oslovení. Dále je pravdou, že můj otec byl dlouholetým členem strany. Zbytek otázky je již zodpovězen výše.


Pokoušel jste se uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny, uspěl jste v těch do městského zastupitelstva a nyní zkoušíte nechat se zvolit do zastupitelstva kraje. Když pomineme finanční výhody, kde by jste seděl nejraději? Je vám bližší politika komunální anebo byste se raději podílel na přijímání zákonů?


Skutečnost, že jsem neuspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny, neberu jako prohru, ale jako zkušenost a zvolení do městského zastupitelstva jako ocenění mé práce v komunální politice za uplynulá volební období. Vaše formulace „zkoušíte nechat se zvolit do zastupitelstva kraje“ mi připadá přinejmenším zajímavá. Domnívám se, že má účast ve volbách do zastupitelstva Libereckého kraje je logickým vyústěním mé politické činnosti.


Nebylo to myšleno pejorativně. Myslím si, že člověk který se rozhodne pohybovat se v politice, by měl vyzkoušet různé funkce, tak jako v jiných zaměstnáních. Neměl by je však kumulovat, protože logicky nemůže vše stíhat. Myslím, že podobný případ je i v českolipském zastupitelstvu.


Život někdy člověku připraví různé zkoušky, takže jsem si vyzkoušel různé funkce v různých oborech, a to od dělnických po manažerské. Pokud jde o kumulaci funkcí v politice, domnívám se, že určitá možnost tady je. Záleží samozřejmě na schopnostech jedince a na jeho sebekritičnosti a zodpovědnosti.


V komunální politice se pohybuji, protože mě zajímá, co se děje ve městě, ve kterém bydlím, a není mi jedno, jakým způsobem se chod věcí veřejných odvíjí. Snažím se řešit věci tak, aby byly prospěšné městu. To vše samozřejmě v mantinelech platné legislativy a možnostech, které jsou k dispozici. Činnost poslance Poslanecké sněmovny spočívá zejména v práci na legislativě a na státním rozpočtu, od kterého se odvíjí vše další. Myslím si, že případné současné zastoupení v několika stupních řízení je výhodné z důvodu možnosti přenosu přesných a aktuálních informací. Otázkou je, čemu přesně finanční výhody říkáte, protože jsou finanční výhody, které vyvažují čas potřebný pro výkon zastávané funkce, a jsou finanční výhody, které skutečně pouhými výhodami jsou - tedy být nemusí a ani by být neměly.


Máte něco konkrétního na mysli? Nikdy jsem se nezajímal o to, jaké máte odměny, tak bych se asi jednou měl zeptat. Odpovídají odměny zastupitelů jejich časovému vytížení? Už několikrát jsem zjistil, že někteří zastupitelé předložené materiály ani nečetli. Musím tedy doplnit, že to není případ komunistů. Buď to tak dobře hrajete, anebo skutečně připravení zpravidla jste.


Odměny zastupitelů jsou stanoveny legislativou a dle mého názoru jsou přiměřené. Být připraven na jednání osobně beru za samozřejmost a v případě zastupitelstva dokonce za povinnost. Ten, kdo kandiduje do veřejné funkce, by si měl být vědom, že je to o časově náročné práci.


Myslím, že přes růst preferencí u voličů, kteří se k volebním urnám dostaví, a přes malování čertů na zeď bude KSČM v opozici ještě několik dalších let. Není frustrující vědět, že aspoň navenek s vámi nechce nikdo spolupracovat a vy nemůžete své ideje šířit otevřeněji?


To, zda KSČM je či není v opozici a že navenek s ní nechce nikdo spolupracovat, pro mě frustrující rozhodně není. Domnívám se, že zmíněná neveřejná spolupráce je frustrující spíše pro druhou stranu.


Tak jinak. Podle mě se dá politika dělat se dvěma cíli – buď chci získat moc a prosadit své myšlenky, o nichž jsem přesvědčen, že prospějí mně i mým spoluobčanům, anebo mi stačí, že jsem zvolen, a jen tak si užívám svého spolurozhodovacího práva bez ambice nést zodpovědnost. Který z neuměle popsaných cílů je bližší vám?


Pohybovat se v politice pro mě znamená nést zodpovědnost za učiněná rozhodnutí a tato rozhodnutí umět občanům vysvětlit a zdůvodnit.


Vím, že předchozí otázka tolik neplatí o komunální politice, ale přesto všichni zapírají, když je třeba novináři obviní z toho, že se s komunisty dohodli. Jak se vám jako opozici spolupracuje s ostatními stranami na českolipské radnici? Těšíte se na případnou spolupráci s hejtmanem Skokanem anebo doufáte v takový výsledek, při němž byste se Skokanem spolupracovat nemusel?


Mohu konstatovat, že se všemi politickými subjekty v rámci zastupitelstva města se mi pracuje dobře. Domnívám se, že s panem Skokanem vycházíme dobře, a já osobně nevidím důvod, proč by tomu tak nemělo být i nadále. Pokud se ptáte, zda si myslím, že pan Skokan bude zvolen hejtmanem Libereckého kraje, odpovídám, že nevím. Nicméně pokud se jím stane, problém s tím mít určitě nebudu.


ODS vstupuje do voleb v Libereckém kraji s jasným prohlášením, že s komunisty spolupracovat nebude. Máte také nějakou stranu, o které byste rádi prohlásili, že s ní spolupracovat nebudete? A naopak: s kým si spolupráci představit umíte?


Myslím, že stačí jedna odpověď na obě otázky: jsme připraveni spolupracovat s každým, jehož názory jsou přínosné a konstruktivní.


V jaké oblasti byste se rád angažoval, kdybyste dostal možnost působit na kraji v placené funkci?


Nerad předbíhám událostem, takže na tuto otázku odpovídat nebudu. Pokud jde o oblasti všeobecně, zajímám se zejména o oblast financí a lidských zdrojů.


Mají komunisté nějakou konkrétní představu o tom, co by změnili, kdyby získali takovou pozici, která by jim umožňovala uchopit „kormidlo“ na krajském úřadě?


Opět předbíháte děj událostí. Jinak představy KSČM vycházejí samozřejmě z volebního programu strany.


Jsou samozřejmě mantinely, do kterých se musí vejít všechny strany. Ale jestli je skutečně něco zásadního, co by se podle vás mělo na Liberecku změnit – třeba v oblastech financí a lidských zdrojů, o které se zajímáte?


Velký kus práce lze odvést například v oblasti bydlení, zaměstnanosti a regionálního rozvoje.


Možná by voličům bylo bližší zmínit nějaké problémy v České Lípě, přece jen většina čtenářů je z České Lípy a nejbližšího okolí. Jak se třeba stavíte k možné výstavbě nového divadla, která by mohla Lípu zadlužit na několik dalších let, k pozastavené rekonstrukci Panské uličky či prodeji domů na náměstí panu Tesárkovi? Také by mě zajímalo, jestli hodláte něco dělat s tím, že řada usnesení skončí jen na papíře – například vámi prosazovaná změna režimu křižovatky u Banca, cyklopruhy apod?


K Vámi navrženým problematikám v České Lípě – výstavbu městského divadla nepodporuji já ani KSČM, rovněž tak nepodporuji prodej domu č.p. 132 na náměstí T.G.M. za účelem výstavby hotelového komplexu; rekonstrukce uličky Panská byla pozastavena z hlediska termínu zahájení rekonstrukce, který nezaručoval dokončení akce do zahájení topné sezóny, v čemž vidím nedostatek v práci úředníků. Těch problematik a obecnějších nedostatků je celá řada (pořádek a bezpečnost ve městě, parkovací možnosti ...), bohužel jejich řešení jsou dlouhodobá a přijatá opatření jen málo znatelná.


To, že řada usnesení skončí jen na papíru, si nemyslím. Je to o byrokracii – někdy trvá neskutečně dlouho, než je vše zdokladováno, jak má být.


Jste z komunistů v městském zastupitelstvu nejmladší. Jste k těm starším zcela loajální anebo byste raději změnil kurz například k otevřenější politice? Jak třeba vycházíte s panem Svatkem, který je na seznamu agentů StB? Máte s tím problém anebo to prostě neřešíte a myslíte si, že je to jeho věc?


S mými stranickými kolegy v zastupitelstvu spolupracujeme tak, abychom vždy dosáhli názorové shody na danou věc. Změnit kurz k otevřenější politice není v našem politickém klubu třeba, protože hrajeme s otevřenými kartami. Pan Svatek je pracovitý člověk s konstruktivním myšlením, kterého si vážím. To, co bylo, je za námi a já s tím problém nemám. Jinak toto je téma, o kterém se dá diskutovat tak dlouho, dokud se chce, a pokud se chce, tak to chce samostatnou kapitolu.


Ok. Můžeme se dohodnout někdy po volbách.


----------------------------------


Oldřich Panc se narodil 6.7.1965 v Bořislavi (okres Teplice), občanem České Lípy je od roku 1978. Je ženatý a má jednu dceru. Je zaměstnancem České pošty, s.p., ve funkci vedoucího samostatného oddělení pošty na provozním ředitelství Obvodu Nový Bor. Do jeho pracovní náplně spadá řízení poštovního provozu na poštách ve spádové oblasti Obvodu Nový Bor, kterou tvoří bývalé okresy Česká Lípa a Děčín. Jako koníčky uvádí například cestování, počítače, četbu.