Dnes je 26. 09. 2024
svátek má Andrea

"Budu vděčná za každý hlas," říká Eva Bartoňová

Archiv

Paní Bartoňová, jste na kandidátce ODS v současnosti na dvacátém pátém místě. Jak odhadujete své šance?


Šance existuje vždy! I dvacáté páté místo může být někdy úspěch!


Nevěřím, že ODS získá dvacet pět křesel. Budete spokojena, byť byste poskočila jen o pár míst, anebo je vaším prvořadým cílem získat mandát?


Budu velmi vděčná za každý hlas. Ten hlas totiž znamená, že ten člověk o své volbě musel přemýšlet. To je velmi cenné. Mám v sobě k těmto lidem velkou úctu.


Lidsky obdivuji vaši snahu zabojovat si s větrnými mlýny a zkusit díky své soukromé kampani postoupit výše. Proč jste se pro tuto kampaň rozhodla? Vede vás více snaha pokračovat ve své práci jako zástupkyně místohejtmana či touha po pomstě, že vás za vaši práci „odměnili“ zmíněným místem na kandidátce?


 Je zřejmé, že mne neznáte a neznáte mou práci na úřadu práce. Zkuste se některých mých kolegů zeptat a bude Vám to jasné.


Nechci se ptát kolegů. Jdete zarputile za svým cílem, zajímá mě, jaká je ta hlavní pohnutka. Když se zeptám někoho jiného, vždy to bude zkresleno.


Vede mne síla spojená s nutností obhájit svou práci. Je to velký motiv. Slovo pomsta je zbytečné.


Z jakých zdrojů je tato kampaň financovaná? Jak na ni nahlížejí členové ODS, kteří jsou na kandidátce před vámi? Berou to jako snahu vrazit jim pomyslnou kudlu do zad, jako obyčejnou nedisciplinovanost či jako naprosto legitimní snahu související s tím, že ODS je demokratickou stranou fungující v demokratické společnosti?


Na kampaň jsem použila vlastní úspory a půjčku. Reakce členů ODS jsou velmi různé.


Můžete být přece jen konkrétnější? Co třeba kandidáti z Českolipska? Skokan, Moudrá?


Nikdy nehovořím za někoho jiného. Byla by to spekulace a to je vždycky špatně.


Dokáže už někdo - třeba vy - na rovinu říct, proč na té kandidátce jste tak nízko? Řadou lidí jste vnímána pozitivně, voliči, kteří se o dění v politice moc nezajímají, hledají známé osobnosti a to vy díky své funkci jste. To se odéesce skutečně vyplatilo ztratit relativně dost hlasů jen proto, aby vás vyšoupli?


Na tuto otázku se musíte zeptat některých členů ODS v České Lípě.


Muselo vám být přece něco vytknuto. Snad to v ODS nechodí tak, že se prostě členům naznačí, že už si nahrabali dost, tak teď tam musí pustit někoho jiného. Možná jsem naivní, ale nevěřím, že ta politika je až taková špína.


V politice znám mnoho výborných lidí. Velmi si jich vážím a uvědomuji si, že jsem díky politice měla vůbec možnost se s nimi setkat. Politika zná však i druhou verzi. Tak je to v každé společnosti.


Jsou hlavní záminkou k vašemu postavení na kandidátce námitky k vaší práci, vaše neschopnost komunikovat s ostatními anebo, jak řekl jeden další neúspěšný (co se týká umístění na kandidátce ODS): lezla jste málo na schůze a správným lidem do řiti?


Jsem přesvědčena, že politik musí především hodně pracovat a pak dělat politiku. Prý nemám pravdu! Zkuste mi ji zjistit vy.


Nechme už kandidátku. Zapomeňme na to, že jsem učitel, který má samozřejmě na svůj nadřízený orgán jasný pohled: komplikuje mi život. A vy zapomeňte na své webové stránky, kde se chlubíte kdečím, a prozraďte čtenářům, proč by vás měli volit? V čem vidíte svůj hlavní přínos Libereckému kraji?


 Jsme jediní, kdo říkají, že přes půl milionu lidí bez práce v tomto státě je dost velká hrůza. Práci na řešení tohoto jevu např. vytvořením center vzdělanosti, vytvářením podmínek pro rekvalifikaci lidí, kteří ztratí práci, to považuji za svůj největší přínos.


Panuje v případě projektu Centrum vzdělanosti shoda napříč celým politickým spektrem anebo hrozí při změně složení ve vedení kraje nějaká cesta zpět? Už lze zaznamenat nějaké ohlasy z oblastí mimo školství?


Tak velký projekt, jako je Centrum vzdělanosti, musí mít i velkou politickou podporu. Bez ní by to nebylo dobré. O osud Centra se nebojím. Dvacet čtyři týmů na školách je připraveno pokračovat, ti si to nenechají vzít. V říjnu ještě připravím závěrečnou konferenci, kde vše posuneme o kousek dál. O projektu Centra informuji na národní i nadnárodní úrovni, např. 4.10. ve Wroclavi pro Poláky a Švédy a 6.10. v Českých Budějovicích na setkání Asociace krajů, a tak se tento projekt šíří dál.


Jaký výsledek voleb by vás uspokojil?


Věřím, že ODS volby s převahou vyhraje. O svém výsledku nechci spekulovat.


Umíte si představit, že z politiky odejdete? A případně: vrátila byste se ke svému původnímu povolání, k chemii?


To si opravdu umím!


Říká se, že už máte místo u Synera, je to pravda anebo někdo jen záměrně roznáší nepravdy?


Tato otázka mi připadá úsměvná. Není to pravda.


Fajn, aspoň je vidět, jak si lidi vymýšlejí. Ale určitě už po nějakém místě pokukujete. Můžete aspoň naznačit, kde se chcete realizovat?


Ano, oslovují mě lidé s nabídkami pomoci. To je něco, co mi dělá radost. Věřím, že se brzo rozhodnu.


Trochu se mě osobně dotýká, že pokaždé, když se o vás negativně zmíním v i-novinách, dorazí mi do pošty několik anonymů. Myslíte, že je to náhoda anebo je pravda to, co říká "zdravé" jádro českolipské ODS, a vy si ráda hrajete na ublíženou a jsou vám blízké intriky?


Intrikami se nezabývám a na ublíženou si nehraji. I-noviny sleduji okrajově a zasílání anonymů do vaší pošty neorganizuji. Musíte si najít jiné vysvětlení vašeho problému.


Nevím, jestli tuhle otázku nevyhodit, ale možná dobře dokumentuje, že vše kolem vás zase tak v pořádku není. Jedni vás mírně řečeno nemilují, jiní zase zbožňují natolik, že jsou schopni psát sviňárny, v nichž o vás mluví jako o Evě, které nesahám ani po kotníky.


Nad vaší formulací jsem se zarazila. Nelze asi k tomu říci nic jiného, něž co pravil již Konfucius: „Vědět je uznat, když něco víš, že to víš, a když něco nevíš, že to nevíš.


------------------------------------------------


Eva Bartoňová se narodila 4. dubna 1956 v Turnově, je vdaná a má dvě dcery. Od roku 2000 je náměstkyní hejtmana Libereckého kraje pro školství a mládež. Vystudovala VŠCHT, ale od roku 1991 pracuje ve státní správě. Členkou ODS je od roku 1995. V současnosti je zároveň členkou zastupitelstva města Česká Lípa.